Κρατήστε με ενήμερο για τα Estia Awards 2025

Οι Προηγούμενες Διοργανώσεις

Δείτε τους νικητές των προηγούμενων διοργανώσεων, καθώς και στιγμιότυπα από τις Τελετές Απονομής

Estia Awards 2023

Φέτος είναι η χρονιά σας!

Estia Awards 2023

Estia Awards 2022

Οι μεγάλοι νικητές των Estia Awards 2022 Η ελληνική εστίαση δείχνει τη δύναμή της

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, τα Estia Awards ανέδειξαν τις πιο αξιόλογες εξελίξεις, τις πιο καινοτόμες πρωτοβουλίες και τους σημαντικότερους παίκτες της ελληνικής αγοράς αλυσίδων και ομίλων εστίασης. Oι διακριθέντες γιόρτασαν τη νίκη τους σε μια λαμπερή τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στο εστιατόριο St’ Astra στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ. Αλεξία Κουτρουλιά, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και
Γενική Διευθύντρια των  Palmie Bistro:

«Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η εστίαση λόγω της πανδημίας έχει ταλαιπωρηθεί πολύ, είναι σημαντικό ότι βρισκόμαστε όλοι εδώ, ότι αντέχουμε και ότι βραβευόμαστε για τα καλά αποτελέσματα τα οποία πετυχαίνουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Χρειάζεται να αφιερώσουμε πολύ κόπο και χρόνο για να πετύχουμε καλά αποτελέσματα!»

Estia Awards 2022

Ανάμεσα στους μεγάλους νικητές της φετινής διοργάνωσης ήταν τα παρακάτω ηχηρά brands τα οποία και απέσπασαν τους αντίστοιχους τίτλους: 
L’ Artigiano -Best in Pizza, Goody’s Burger House – Best in Burgers, Πιάτσα Καλαμάκι – Best in Souvlaki, Bread Factory – Best Bakery, Petite Fleur – Best in Café & Chocolat, Παραδοσιακό – Best in Coffee & More, Hot Hot Burger – Best in Streetfood, Bufala Gelato – Best in Ice-Cream, Grandma’s Recipe – Best in Λουκουμάδες,  Jerry’s the Sweet Foodtruck – Best in Donuts, αλλού γυαλού – Best in Fish & Seafood,  Palmie Bistro – Best in casual dining.

To Grand Award της φετινής διοργάνωσης κέρδισε ο Όμιλος Everest ο οποίος και απέσπασε συνολικά τέσσερα χρυσά, πέντε αργυρά και δύο χάλκινα βραβεία.

Τα Estia Awards δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική προσφορά, στη βιωσιμότητα και τον πολιτισμό και αυτές ακριβώς τις αξίες σηματοδοτούν τα τιμητικά βραβεία της φετινής διοργάνωσης.

Τιμητικά βραβεία απονεμήθηκαν στην Κατερίνα Μαμούδη για την Κοινωνική Κουζίνα της Τήνου, στον Κωνσταντίνο Κουμάκη για την ίδρυση Μουσείου Ζαχαροπλαστικής και στο WWF Ελλάς για το πρόγραμμα  Hotel Kitchen.

Η Κατερίνα Μαμούδη μαγειρεύει εθελοντικά εδώ και έξι χρόνια για όλους όσους έχουν ανάγκη από ένα πιάτο φαγητό στην Τήνο. Από την κουζίνα της βγαίνουν περισσότερες από 600 μερίδες φαγητό τον μήνα τις οποίες στέλνει σε ηλικιωμένους, κατάκοιτους και οικογένειες με μικρά παιδιά σε όλο το νησί. Όχι μόνο νοιάζεται να μάθει ποιος έχει ανάγκη σε κάθε χωριό, αλλά και φροντίζει να παρέχει γεύματα κατάλληλα για τα επιμέρους θέματα υγείας του καθενός από αυτούς.

Ο Κωνσταντίνος Κουμάκης «σαρώνει» εδώ και δέκα χρόνια αποθήκες σε όλη την Ελλάδα για να εντοπίσει μοναδικά αντικείμενα της ιστορίας της ζαχαροπλαστικής τέχνης. Οι θησαυροί που έχει διασώσει περιλαμβάνουν από παγωτομηχανή του 1900, μέχρι χειρόγραφο συνταγολόγιο του Κωνσταντίνου Καντακουζηνού. Μια συλλογή από 300 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων 32 ευρεσιτεχνίες της ιστορίας της ελληνικής ζαχαροπλαστικής, είναι πλέον επισκέψιμη από το κοινό στο Μουσείο Ζαχαροπλαστικής που ίδρυσε το 2021 στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Κάθε χρόνο, το 40% των τροφίμων, δηλαδή περίπου 2,5 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής, καταλήγουν στα σκουπίδια ενώ είναι απολύτως βρώσιμα. Ένα μέρος της σπατάλης αυτής προκύπτει στις επαγγελματικές κουζίνες, γεγονός που ενέπνευσε το WWF Ελλάς να υλοποιήσει το  πρόγραμμα «WWF Hotel Kitchen: Eδώ το φαγητό έχει αξία». Το πρόγραμμα, με επικεφαλής την Βίκυ Μπαρμπόκα, ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2019 και έχει βοηθήσει δεκάδες ξενοδοχεία να μετρήσουν και να  μειώσουν την σπατάλη τροφίμων από την προμήθεια και την προετοιμασία, μέχρι την κατανάλωση του φαγητού από τους πελάτες.

Estia Awards 2021

Οι μεγάλοι νικητές των Estia Awards 2021
Επιβραβεύοντας τους «μαχητές» της ελληνικής εστίασης!

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, τα Estia Awards ανέδειξαν τις πιο αξιόλογες εξελίξεις, τις πιο καινοτόμες πρωτοβουλίες και τους σημαντικότερους παίκτες της ελληνικής αγοράς αλυσίδων και ομίλων εστίασης. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά και κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, τα Estia Awards επιβράβευσαν την υπευθυνότητα, την προσαρμοστικότητα και το ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής εστίασης. Στον διαγωνισμό εντάχθηκε μάλιστα ειδική κατηγορία για πρακτικές προσαρμογής των επιχειρήσεων εστίασης στα νέα υγειονομικά δεδομένα.

Οι μεγάλοι νικητές

To Grand Award της φετινής διοργάνωσης κέρδισαν τα Everest τα οποία και απέσπασαν συνολικά τρία χρυσά, τρία αργυρά και δύο χάλκινα βραβεία. Ανάμεσα στους μεγάλους νικητές της φετινής διοργάνωσης ήταν τα παρακάτω ηχηρά brands τα οποία και απέσπασαν τους αντίστοιχους τίτλους: L’ Artigiano – Best in Pizza, Goody’s Burger House – Best in Burgers, The Big Bad Wolf – Best in Souvlaki, Mamacita – Best in Ethnic Dining, Bread Factory – Best in Bakery, Patisserie, Coffee Takeaway & Casual Dining, Petite Fleur – Best in Café & Chocolat, Wok on Fire – Best in Asian Food, Jackaroo – Best in Streetfood, Κουλουράδες – Best in Streetfood και Ζάχαρη και Αλάτι – Best in Creperie.

Ύψιστη η σημασία της επιβράβευσης των επιχειρήσεων που ξεχώρισαν

Πιο σημαντική από ποτέ είναι η ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών στην ελληνική εστίαση φέτος κι αυτό είναι κάτι που επισημαίνουν τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Σχετικά με την αξία της βράβευσης κάτω από τις πρωτοφανείς φετινές συνθήκες, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της κριτικής επιτροπής, κ. Χρήστου Φώλια:
«Αυτή την εποχή η εστίαση αντιμετωπίζει την χειρότερη κρίση της, κρίση που οι συνέπειές της δεν μπορούν ακόμη να υπολογισθούν αλλά είναι φανερό πως θα είναι οδυνηρές. Εν τούτοις, τα Estia Awards εξακολουθούν να υποστηρίζουν και να επιβραβεύουν την αριστεία στην εστίαση την ίδια ώρα που οι ‘υπηρέτες’ της εστίασης δίνουν τον δικό τους σκληρό αγώνα υπηρετώντας το μεράκι τους, την φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους και τους ‘οπαδούς’ τους. Αυτοί οι ακούραστοι επαγγελματίες βλέπουν σήμερα τους κόπους τους να επιβραβεύονται και δεσμεύονται πως, παρά την πρωτοφανή κρίση, θα επιστρέψουν πιο δημιουργικοί και με νέες ιδές για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις τους, τον καταναλωτή και τον τόπο μας».

Estia Awards 2020

Βραβεύτηκαν οι κορυφαίες αλυσίδες και όμιλοι εστίασης!

Σε μία λαμπερή τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 19 Νοεμβρίου στο Gazarte στην Αθήνα, βραβεύθηκαν αλυσίδες και όμιλοι εστίασης που αποτελούν πρότυπο ποιότητας και καινοτομίας. Ανάμεσά στους διακριθέντες στα Estia Awards περιλαμβάνονται ηχηρά brands της ελληνικής εστίασης όπως: Goody’s Burger House, Γρηγόρης, L’ Artigiano, Everest, Simply Burgers, ΤGI Fridays και e-food.

Το Grand Award, το μεγαλύτερο βραβείο της φετινής διοργάνωσης, κέρδισαν τα Goody’s Burger House, για την ποιότητα και την καινοτομία σε επίπεδο νέων γεύσεων, αξιοποίησης τεχνολογίας, εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, συμμετοχής σε food festivals, προγράμματος loyalty, παιδικών γευμάτων και digital presence.Τον τίτλο Best in Pizza κέρδισε η L’ Artigiano, τον τίτλο Best in Souvlaki το Big Bad Wolf, τον τίτλο Best in Burgers το Μπαρ Μπεε Κιου, τον τίτλο Best in Fish & Seafood το εστιατόριο Ψαράδες του Ομίλου Βουλγαράκη, τον τίτλο Best in Greek Dining το εστιατόριο Zinglee του Ομίλου nice n easy, τους τίτλους Best in Ethnic Dining και Best in Streetfood το Wok on Fire, τον τίτλο Best in Casual Dining τα Hard Rock Cafe, τον τίτλο Best in Coffee Takeaway ο Γρηγόρης, τον τίτλο Best New Wave Coffee η Cultivos Coffee, τον τίτλο Best in Sandwiches η Everest, τον τίτλο Best in Bakery και Best in All-day Dining το Bread Factory, τον τίτλο Best in IceCream η IceRoll, τον τίτλο Best in Λουκουμάδες οι Lukumades, τον τίτλο Best in Juice Bars η JOIN Juice Bar και τον τίτλο Best in Bubble Tea το Bubbletale.

Estia Awards 2020 ceremony

Τιμητικό βραβείο απένειμε ο Παναγιώτης Μπαλατσώνης, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Franchise, στον Αχιλλέα Φώλια, τον επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε τα Goody’s και που εισήγαγε την έννοια του franchise στην Ελλάδα. Τιμητικό βραβείο απένειμε ο Πελοπίδας Καλλίρης, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, στον Γεώργιο Κουτρουλιά, ιδρυτή των Palmie Bistro, για τη συνολική του προσφορά στην ελληνική εστίαση. Τιμητικά βραβεία απονεμήθηκαν επίσης στο περιοδικό δρόμου «Σχεδία» για τη δημιουργία του εστιατορίου Σχεδία Home και στην οργάνωση «Μπορούμε» που «σώζει» και προσφέρει 20.000 μερίδες φαγητού καθημερινά.

Όπως σχολίασε ο κ. Χρήστος Φώλιας, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής: «Φέτος, αυξήθηκαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, αυξήθηκε ο αριθμός των υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν και αυξήθηκε ο ανταγωνισμός που – ειδικά σε κάποιες κατηγορίες- υπήρξε παραπάνω από έντονος. Η αγορά της εστίασης μας εκπλήσσει διαρκώς με παραδείγματα καινοτομίας αλλά και ποιότητας που αντέχει στον χρόνο. Τα Estia Awards είναι εδώ για να υποστηρίζουν και να ενθαρρύνουν τη συνεχή εξέλιξη ενός μεγάλου κλάδου που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δυναμικός».

Τα Estia Awards διοργανώνει η Boussias Communications και η έκδοση Hotel & Restaurant. Την παρουσίαση της τελετής απονομής έκανε η Σοφία Μανωλάκου.

Estia Awards 2019

Βραβεύτηκαν οι καλύτεροι της ελληνικής εστίασης!

Σε μία λαμπερή τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς στην Αθήνα, βραβεύθηκαν επιχειρήσεις εστίασης που αποτελούν πρότυπο ποιότητας και καινοτομίας αλλά και εστιατόρια αντιπροσωπευτικά του γαστρονομικού πλούτου της Ελλάδας. Την παρουσίαση της τελετής απονομής έκαναν, εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, η Μυρσίνη Λαμπράκη και ο Σπύρος Μαργαρίτης.

Ανάμεσά στους διακριθέντες στα Estia Awards περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα επιχειρήσεων όπως: Goody’s Burger House, Everest, Φούρνος Βενέτη, Flocafé, TGI Fridays και Papaspirou Catering καθώς και εστιατόρια που αποτελούν πρεσβευτές της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό, όπως το Evi Evane της Ντίνας Νικολάου στο Παρίσι και το Philema του Μάνου Μακρυγιαννάκη στις Βρυξέλλες. Τον τίτλο Best Ethnic Restaurant in Town κέρδισε το Nami Sushi στη Γλυφάδα, τον τίτλο Best Modern Restaurant in Town το Yiamas Gastro Bar στην Καλαμάτα και τον τίτλο Best Gelateria in Town το Zuccherino στην Αθήνα.

Estia Awards 2019 Ceremony

Τιμητικά βραβεία

Τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε στη Γεωργία Βαμβουνάκη Ράφαν, ιδρύτρια και Πρόεδρο του Δ.Σ. του καφέ Myrtillo, του πρώτου κοινωνικού café στην Ελλάδα που προσλαμβάνει ως εργαζόμενους άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε επίσης στον Ιάκωβο Απέργη, υπεύθυνο της κουζίνας του Τζάνειου νοσοκομείου, ο οποίος έχει καταφέρει να ανατρέψει το στερεότυπο του άνοστου «νοσοκομειακού φαγητού», δείχνοντας μάλιστα ιδιαίτερη ευαισθησία στις ανάγκες των νοσηλευόμενων παιδιών.

Όπως σχολίασε ο κ. Χρήστος Φώλιας, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής:
«Η ποιότητα και ο απίστευτος γαστρονομικός πλούτος που όλοι ανεξαιρέτως οι αξιολογηθέντες συνεισφέρουν καθημερινά στο εθνικό προϊόν του τόπου μας, αποτέλεσαν έναν μεγάλο και προκλητικό πονοκέφαλο, εντός εισαγωγικών, για τους ακούραστους κριτές μας. Αξίζει να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια όλων των βραβευθέντων με ένα ζεστό χειροκρότημα αλλά να κρατήσουμε και λίγο χειροκρότημα για την μέρα που η πολιτεία θα αποφασίσει να απαλλάξει τον χώρο της εστίασης από τον παράλογο ΦΠΑ που έχει επιβάλει και να του δώσει μια νέα πνοή, η οποία θα γεννήσει ανάπτυξη, δουλειές, εισοδήματα και εξυγίανση του κλάδου».

Estia Awards 2018

Βραβεύτηκαν οι καλύτεροι της ελληνικής εστίασης!

Σε μία λαμπερή και κεφάτη τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου στο Gazarte στην Αθήνα, βραβεύθηκαν επιχειρήσεις αντιπροσωπευτικές τόσο του γαστρονομικού πλούτου της Ελλάδας, όσο και των νέων concept που χαρακτηρίζουν την ελληνική εστίαση.

Παρακολουθήστε on demand, την απονομή των Estia Awards 2018.

Την παρουσίαση της τελετής απονομής έκαναν, εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, η Ιωάννα Σταμούλου και ο Βησσαρίων Παρθένης ενώ τα τιμητικά βραβεία απένειμε ο πρόεδρος της επιτροπής, Χρήστος Φώλιας.

Ανάμεσά στους διακριθέντες στα Estia Awards περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα επιχειρήσεων όπως: Όμιλος Καστελόριζο, TGI Fridays, Coffee Island, Chillbox, Crepa Crepa, Kayak, Amigos και Sushi Bar καθώς και εστιατόρια- πρότυπα ποιότητας απ’ όλη την Ελλάδα. Τιμητικά βραβεία απονεμήθηκαν στους κ.κ. Θανάση Παπανικολάου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της MIG και Αντώνη Σταύρου, ιδιοκτήτη των εστιατορίων Καστελόριζο για τη συνολική τους προσφορά στην ελληνική εστίαση. Επίσης στον Στέλιο Τριλυράκη για το εστιατόριο «Ντουνιάς» στην Κρήτη και στην οργάνωση Άρτος και Αγάπη η οποία απευθύνεται σε επαγγελματίες τροφίμων με στόχο να προσφέρουν πρώτες ύλες για την κάλυψη γευμάτων απόρων παιδιών και των οικογενειών τους. Η βραδιά συνεχίστηκε σε εορταστική ατμόσφαιρα στο μπαρ του Gazarte, ενώ το ραντεβού ανανεώνεται για την επόμενη διοργάνωση, με στόχο πάντα την ανάδειξη της ποιότητας και της καινοτομίας στην ελληνική εστίαση.

Τα Estia Awards διοργανώνει η Boussias Communications και η έκδοση Hotel&Restaurant. Χορηγοί των βραβείων είναι η Edenred και η Unilever Food Solutions και υποστηρικτής το Remenu της εταιρείας Mobics.

Estia Awards 2017

Σε μία λαμπερή και κεφάτη τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2016, στο Gazarte στην Αθήνα, βραβεύθηκαν επιχειρήσεις αντιπροσωπευτικές τόσο του γαστρονομικού πλούτου της Ελλάδας, όσο και των νέων concept που χαρακτηρίζουν την ελληνική εστίαση.

Παρακολουθήστε on demand, την απονομή των Estia Awards 2017.

Την παρουσίαση της τελετής απονομής έκαναν, εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, οι Εμμανουέλα Κόκκαλη, Madame Ginger – Μαριλού Παντάκη, Αλεξ Κάβδας και Αλέξανδρος Παπανδρέου ενώ τα βραβεία Critics’ Choice απένειμε ο πρόεδρος της επιτροπής, Χρήστος Φώλιας.

Ανάμεσά στους διακριθέντες στα Estia Awards 2017 περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα επιχειρήσεων όπως: Simply Burgers, Γρηγόρης Μικρογεύματα, Starbucks, Kayak, Chillbox, Today Group, Crepa Crepa, e-food, Forky και Delivery.gr καθώς και εστιατόρια- πρότυπα ποιότητας απ’ όλη την Ελλάδα. Η αγωνία κορυφώθηκε πριν την απονομή των ειδικών βραβείων Top Performer στις επιχειρήσεις Yiamas Gastro Bar, Coffeelab Microroasters και Blé για τη συνολική τους αριστεία, αλλά και την ανακοίνωση των νικητών των κατηγοριών Critics’ Choice. Η κριτική επιτροπή των Estia Awards 2017 ανέδειξε τον Γκίκα Ξενάκη ως Food Personality, το concept store Yolenis και το τσιπουράδικο Με ζεν ως Food Business Innovators, το εστιατόριο CTC ως New Opening, το εστιατόριο Η Σαμ τα έχει με λάθος αγόρι ως Best Value-for-Money Restaurant και το streetfood Los Loros ως Best New Theme.

Η βραδιά συνεχίστηκε σε εορταστική ατμόσφαιρα στο μπαρ του Gazarte, ενώ το ραντεβού ανανεώνεται για την επόμενη διοργάνωση, με στόχο πάντα την ανάδειξη της ποιότητας και της καινοτομίας στην ελληνική εστίαση. Τα Estia Awards διοργανώνει η Boussias Communications και η έκδοση Hotel&Restaurant υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού.